Territori

El 96,6% de les llars de Catalunya compten amb connexió de banda ampla fixa, 19 punts més que la mitjana europea

  • El 82,9% dels catalans han trucat a través d’internet el 2020, un augment del 39,6% en aquest ús concret respecte al 2019.
  • El percentatge de persones de Catalunya que utilitzen internet diàriament ha crescut 4,5 punts el 2020, fins al 85,5% de la població.
  • El 2020 a Catalunya la lectura de diaris online ha pujat 6,2 punts, la música escoltada a través d’internet 7,5 punts i les compres a través d’internet s’han incrementat 6,9 punts percentuals.

L’estat d’alarma decretat el 14 de març de 2020 i la posterior pandèmia van posar en evidència que vivim en una societat en xarxa i que, gràcies a la digitalització, els ciutadans poden desenvolupar la capacitat de resiliència necessària per a seguir endavant en les situacions més adverses. En només unes setmanes, la pandèmia va aconseguir accelerar cinc anys l’adopció d’hàbits digitals dels espanyols a la llar i les empreses. La normalització de la digitalització en la societat espanyola i en tots els sectors productius ha fet que en 2020 es produeixi un avanç imparable del paper de la tecnologia, segons La Societat Digital a Espanya 2020-2021: L’any en què tot va canviar, l’informe editat per Fundació Telefònica, que recull els indicadors socials més rellevants que conformen el panorama de la societat digital a Espanya.

Segons recull l’informe, el percentatge de llars de Catalunya amb connexió de banda ampla fixa a internet es va situar en 2020 en el 96,6%. Comparant aquesta dada amb el de la mitjana europea a través dels indicadors del DESI (Digital Economy and Society Index), Catalunya se situen 19 punts percentuals per sobre de la mitjana europea, ja que superen àmpliament el 77,6% de llars europees amb connexió de banda ampla fixa.

La freqüència amb la qual els ciutadans de Catalunya fan ús d’internet ha augmentat en 2020. El percentatge de persones que utilitzen internet diàriament (almenys 5 dies a la setmana) ha crescut 4,5 punts fins al 85,5% de la població. També ha crescut (2,9 punts) el percentatge de població que utilitza internet de manera regular (almenys una vegada a la setmana), el qual representa un 94% dels ciutadans.

Els usos relatius a la manera de relacionar-se en l’àmbit digital són un dels tipus que ha experimentat majors increments. Així, el 70,4% de la població de Catalunya ha participat en xarxes socials, 10 punts més que en 2019. També ha augmentat lleugerament (3,1 punts) el percentatge de persones que utilitzen la missatgeria instantània, fins a aconseguir el 91,7%. Un altre destacat increment en aquest apartat és el de persones que pugen a internet continguda creada per elles mateixes per a ser compartit, percentatge que aconsegueix un 43,6%, un increment del 18% respecte a l’any anterior.

Per part seva, l’increment més notable es refereix a l’augment de l’ús de les trucades o videotrucades a través d’internet. El 82,9% dels catalans han anomenat a través d’internet en 2020, la qual cosa suposa un augment del 39,6% en aquest ús concret respecte a 2019.

Al marge de les relacions en l’àmbit digital, altres usos específics d’internet també han augmentat en 2020. Per exemple, el 73,9% dels ciutadans han escoltat música emesa a través d’internet o en streaming, 7,5 punts percentuals més que l’any anterior. També ha crescut l’ús de la banca electrònica, concretament 10,3 punts fins a aconseguir el 70,3% de la població. Un altre ús que ha crescut (6,2 punts) és el de la lectura de periòdics en línia; el 80,7% dels catalans s’han informat a través d’internet en 2020.

Els hàbits de consum de la població de Catalunya en l’àmbit digital han variat respecte a l’any anterior. En aquest sentit, el 73,4% dels ciutadans ha comprat alguna vegada per internet, 6,9 punts més que l’any anterior. Destaca també el percentatge de persones que han buscat informació en material de salut, que ha crescut un 23,4% fins al 71,3%.

Quant a la relació entre la ciutadania de Catalunya i les administracions públiques via internet, un 69,7% dels individus han usat l’Administració electrònica, 13,7 punts més. L’ús més destacat és la cerca d’informació en les pàgines web de les administracions públiques que ho van fer un 59,6% dels catalans, 11,7 punts més que l’any anterior.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori