Territori

Telefónica encén el 5G a Tarragona i arribarà a 46 municipis més de la província abans de finals d’any

grey_iconDimarts, 17/11/20, 12:30h
  • El 76% de la població de la província comptarà amb cobertura 5G, inclosa la capital i altres poblacions amb poc més de 1.000 habitants
  • Telefónica recolza la xarxa mòbil 5G a la seva xarxa de fibra òptica d’alta qualitat, amb cobertura superior al 90% a la ciutat de Tarragona, complementant a la connexió fixa per a tenir la millor navegació en mobilitat
  • Jordi Fortuny: “Estem compromesos amb la transformació digital en diferents àmbits de Tarragona. Es tracta d’oferir noves oportunitats a la ciutadania i al sector econòmic”

El regidor de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, i el director territorial de Telefónica a Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia, José Manuel Casas, han presentat avui a Tarragona els plans de desplegament de la tecnologia mòbil 5G que Telefónica té previst tant per la capital com per la província.

En aquest acte han anunciat que Telefónica ja ha encès la seva xarxa 5G a Tarragona, així que la ciutadania i les empreses de la capital ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació. Progressivament, la cobertura 5G s’anirà estenent a la resta de la demarcació tarragonina fins a assolir una cobertura del 76% a final de desembre mitjançant el desplegament de 144 nodes 5G.

En aquest pla s’inclouen en total 47 municipis de diferent mida, entre els que es troben, a més de Tarragona, ciutats com Reus, Tortosa, El Vendrell o Cambrils, però també poblacions més petites de les deu comarques de la província.

El regidor Jordi Fortuny ha destacat “des del consistori, com ja vam indicar fa unes setmanes, estem compromesos amb la transformació digital en diferents àmbits de la ciutat. I avui és un pas important en el desplegament d’aquesta nova infraestructura 5G. Fonamental per a poder oferir noves capacitats a la ciutadania així com per al sector econòmic, per exemple, en les principals zones empresarials, per a millorar la competitivitat de les empreses. No estem parlant d’un simple pas del 4G al 5G, sinó que parlem d’una tecnologia disruptiva per les seves capacitats i per tant, requereix noves competències i habilitats digitals per a treure-li partit”.

Per la seva part, José Manuel Casas ha assenyalat que “Telefónica ha estat la primera operadora en considerar al 5G com una generació diferent en la qual és necessari explorar els nous casos d’ús que habilita en paral·lel al desplegament de la xarxa. Tarragona ha estat des del principi un escenari prioritari per als desplegaments del 5G de Telefónica. Avui fiancem el nostre compromís amb la societat tarragonina amb l’anunci del desplegament del 5G i esperem estendre’l a més zones pròximament”.

Així doncs, la ciutadania de Tarragona pot gaudir ja dels avantatges d’aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per a connectar a milions de dispositius de manera que la major part dels nostres objectes d’ús quotidià siguin elements connectats entre si i amb nosaltres.

Sobre la infraestructura de desplegament empleada a Tarragona i a tota Catalunya, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l’objectiu d’arribar el 5G des del primer moment al màxim de població.

En aquesta fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Non Stand Alone) per a poder desplegar la xarxa 5G SA (Stand Alone) quan la tecnologia estigui plenament disponible després de l’estandardització. Així mateix, aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

Telefónica recolza la xarxa mòbil 5G a Tarragona en la seva xarxa de fibra òptica d’alta qualitat amb la major cobertura, que a la ciutat de Tarragona actualment està disponible per al 90,3% de les llars i els negocis de la ciutat, de manera que el 5G complementa la fibra per a tenir la millor navegació en mobilitat.

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons, gaudir de retransmissions esportives en directe en què l’usuari tindrà una experiència 360º i podrà visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista. Qui tingui afició al gaming comptarà amb una experiència en mobilitat similar a la que aporta la fibra òptica a la llar, o sigui, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar amb el telèfon mòbil com si estigués a la pantalla de l’ordinador de casa o en una videoconsola.

Per a les empreses, destaquen els serveis de Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d’ultra baixa latència i una major capacitat de còmput ‘a la vora de la xarxa’, els serveis com les xarxes privades 5G, l’IoT massiu i les comunicacions crítiques, a més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.

Amb aquest llançament, Telefónica marca una nova fita en la implantació del 5G a Espanya que ja va impulsar de forma pionera el 2018 amb ‘Ciutats Tecnològiques 5G’. Aquesta iniciativa ha permès desenvolupar casos d’ús de la nova tecnologia que han servit per a construir i consolidar l’ecosistema 5G. Fins a la data, Telefónica ha realitzat més de 12 projectes 5G, alguns dels quals han tingut rellevància mundial gràcies al fet que han pogut mostrar-se al Mobile World Congress. En aquests destaca la col·laboració amb les administracions públiques, centres d’investigació i organitzacions com Mobile World Capital, amb qui es va dissenyar ‘5G Connected Car’, reconegut com un dels projectes de cotxe connectat més avançats d’Europa.

A més, la col·laboració amb clients en l’aplicació d’aquests casos d’ús 5G ha estat una prioritat, que són ells els que poden contribuir a la definició d’aplicacions que milloren els seus processos i transformen la forma de fer les coses. Grans clients com SEAT, Transports Metropolitans de Barcelona, CaixaBank o el Futbol Club Barcelona, entres molts altres, han col·laborat des del principi amb el 5G de Telefónica, que va convertir el Camp Nou en el primer estadi 5G d’Europa o que va mostrar junt amb TMB com es pot transformar el turisme amb noves experiències molt impactants.

José Manuel Casas

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori