Territori

L’impacte social en l’emprenedoria: clau del Dia Mundial de les Telecomunicacions

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 12:17h

dia-mundial-tic-2

Hi ha qui diu que Barcelona és el Silicon Valley d’Europa. És cert? Volem replicar el model? O tenim l’oportunitat de construir-ne un de nou on Barcelona esdevingui un centre d’atracció de projectes on hi tinguin cabuda i impacte els de caire social?

El Dia Mundial de les Telecomunicacions ha desvelat aquestes respostes i moltes més sobre un dels fenòmens més punyents de l’actualitat econòmica, les famoses startups.

De la mà dels joves emprenedors Elisenda Bou, CTO de Vilynx; Alejandro Ortiz, CEO d’Unlimitec; Adrià Batlle, director de mVenturesBCN; i Julian Vinué, director de Wayra Barcelona, l’acceleradora de startups integrada al programa d’emprenedoria Telefónica Open Future_, i moderant la participació Toni Mascaró, president de Barcelona Loves Entrepeneurs i director d’eMascaró;  el Mobile World Centre ens ha ofert una de les taules rodones més interessants per a aquells més endinsats en el món de l’emprenedoria i que no deixen la lluita per aconseguir millores socials en tot allò que construïm. Sembla que la societat encara no ha donat nom a aquests individus, però cada dia en són més i obren finestres d’oportunitats per a un món, sens dubte, millor.

Què es fa, des de les organitzacions més potents, per a l’emprenedoria amb impacte social?

Molta gent crea projectes per a vendre’ls posteriorment a una gran empresa. Sembla que el model d’èxit a replicar és projectar ràpidament i vendre; o almenys aquest és el modus operandi més vistós, que és l’americà. Malgrat tot, les empreses top que generen valor als EUA són personalistes, propietat d’individus, amb nom i cognoms. Vinué és dels que creu que aquí tenim l’oportunitat de vincular aquestes empreses al territori: que creïn valor amb patents, amb feina, amb sous, amb impostos, i que transformin Barcelona i Catalunya en general en un escenari per a la creació de projectes i no pas en un mercat ràpid.

Però la tenim, aquesta oportunitat, realment? Cal posar atenció en que aquest model ràpid d’aixecar i vendre és el més llaminer per als inversors, però potser hauríem de recordar que el que és realment divertit és sens dubte convertir-nos en ‘desinversors’: gestionar com generem despesa un cop arriben els diners. Si som capaços de fer-ho amb cert retorn i podem anar engreixant els equips, la cosa pot ser ben engrescadora des de tots els patrons de participació possibles en les empreses.

El que és ben cert és que rebem emprenedors d’arreu del món; Romania, Holanda, Portugal, Rússia… Cap dels ponents nega que Barcelona és un referent de ciutat tecnològica. Aclareixen, però, que tot és qüestió de sumar esforços: actualment competim a nivell europeu amb Berlin, París o Londres, i per mantenir-nos-hi hem de construir sobre els nostres actius. Som experts en turisme, molt mercantils, i tenim una cultura i una manera de fer i desfer tan pròpies que ens permetran assolir aquest valor diferenciat per donar forma a un model d’emprenedoria social que pot distar molt d’emular cap Silicon Valley.

Tot i així, molts dels usuaris necessaris per aixecar-lo ens marxen. O potser és només una sensació?

Estem generant o atraient prou talent per cobrir les necessitats que aquest nou ecosistema ens demana? Julian Vinué creu que de talent n’hi ha arreu, però potser deixem d’enfocar en un sector emergent que si no escoltem pot pensar a projectar-se cap a una altra banda o bé, fins i tot, deixar de fer-ho: els més joves.

Comencen a fer proves, desenvolupen apps i busquen la manera d’endinsar-se en un món que, de moment, encara no els ho posa fàcil. Potser hauríem de mirar la manera de facilitar-los el camí també a ells i obrir com més possibilitats i oportunitats millor. Es tracta d’un tipus de viatge tan vocacional, que ningú que el desitgi s’hauria perdre.

dia-mundial-tic

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori